
TESTAMENTELE
SUCCESIUNILE
Totul despre actele de ultimă voință și dezbaterea pe cale notarială a succesiunilor.
AtenÈ›ie: Actele necesare întocmirii Testamentelor È™i dezbaterii succesiunilor NU reprezintă o listă exhaustivă a acestora,
ci doar documentele principale necesare.
O listă completă v-o putem transmite numai în urma analizei în detaliu a speÈ›ei Dvs.
Succesiunile
Dezbaterea succesiunilor (moÈ™tenirilor) este un element important al ”vieÈ›ii civile”.
De regulă, pentru ca un moÈ™tenitor să poată intra în proprietatea È™i folosinÈ›a bunurilor moÈ™tenite acesta trebuie să ceară Notarului Public competent iniÈ›ierea È™i finalizarea procedurii succesorale notariale.
CompetenÈ›a teritorială a Notarului Public se raportează la ultimul domiciliu al defunctului (înscris ca atare în Certificatul de Deces) - în cazul nostru pentru cei ce au avut ultimul domiciliu în Municipiul BucureÈ™ti competent este Notarul Public cu sediul în Capitală cel dintâi sesizat.
Reguli speciale se aplică în cazul procedurilor ce privesc doi defuncÈ›i ce se moÈ™tenesc unul pe altul (succesiuni succesive) sau în cazul doi defuncÈ›i comorienÈ›i (cei decedaÈ›i în acelaÈ™i împrejurări fără a se putea determina care dintre ei a decedat primul).
În cazul în care succesibilii nu se înÈ›eleg asupra întinderii drepturilor lor sau componenÈ›ei masei succesorale, atunci Notarul Public va suspenda procedura notarială È™i va îndrepta părÈ›ile către InstanÈ›a de judecată.
Testamentele
O persoană este liberă a hotărî, oricând în timpul vieÈ›ii sale, cu privire la o parte sau toate bunurile sale, ce se vor găsi în patrimoniul său la data decesului - cui vor reveni, în ce condiÈ›ii, etc. Această decizie se concretizează, de regulă, într-un act scris, denumit Testament. Testamentul nu poate fi semnat în baza unei Procuri.
Testamentul se poate întocmi, de regulă:
- în forma unui înscris sub semnătură privată, fiind necesar a fi scris, semnat È™i datat de mâna testatorului sau
- sub forma unui înscris autentic, redactat de un Notar Public în acord cu voinÈ›a testatorului.
Avantajul Testamentului autentic îl reprezintă faptul că acesta este păstrat în siguranță în arhiva notarială, că este întocmit fiind asigurată forma sa juridică ideală conform voinÈ›ei testatorului, că secretul acestuia este asigurat È™i că este înscris în mod obligatoriu de către Notarul Public în Registrul naÅ£ional notarial de evidenţă a liberalităţilor (RNNEL), procesat de Uniunea NaÈ›ională a Notarilor Publici din România prin sistemul Centrului NaÅ£ional de Administrare a Registrelor NaÅ£ionale Notariale – Infonot (C.N.A.R.N.N.).
​
Testamentul poate fi oricând revocat sau modificat de către testator, în tot sau în parte, printr-un alt Testament sau printr-o DeclaraÈ›ie de revocare.